До реалізації проєкту з відновного правосуддя долучилася Первозванівська територіальна громада

Співпраця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях із Первозванівською сільською радою розпочалася з підписання Меморандуму про взаємодію в рамках пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Територія Первозванівської громади згідно із адміністративно-територіальним устроєм України входить до складу Кропивницького району Кіровоградської області та об’єднує вісім старостинських округів.

У Центрі надання соціальних послуг Первозванівської територіальної громади вирішили долучитися до реалізації пілотного проєкту не вагаючись. Відновне правосуддя – сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку підлітка, альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків з суспільством. Вчинене дрібне правопорушення може зіпсувати дитині подальше життя. Важливо допомогти дитині виправитись, а не просто суворо покарати.

«Ми розуміємо свою відповідальність перед громадою, маємо досвід соціальної і психологічної роботи та кваліфікованих спеціалістів, які зможуть працювати із неповнолітніми – правопорушниками та їх родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах»,- говорить Анна Абрамович, директорка Центру надання соціальних послуг Первозванівської сільської ради.

На території громади працюють всього кілька психологів – в опорних навчальних закладах та в Центрі надання соціальних послуг.

«Якщо хтось із дітей громади скоїть правопорушення, то наші психологи готові долучитися до роботи у програмі відновлення для неповнолітніх», – говорить психолог, завідувачка відділення соціальної роботи Тетяна Гелевер.

Заступниця директора Регіонального центру Олена Шишкарьова розповіла про умови застосування програми відновного правосуддя та роль посередника та психолога у реалізації проєкту: «Робота психолога із підлітком важлива, адже саме він допомагає усвідомити правопорушнику всю небезпеку скоєного, зрозуміти його життєві цілі, можливість виправитись і не скоїти повторний злочин. Програма відновного правосуддя застосовується за умов: наявності потерпілої сторони; якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості; визнання ним факту вчинення злочину; якщо неповнолітній та потерпілий дали згоду на участь у цій програмі».

Первозванівська територіальна громада


Довідково. Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

295