Постраждалі від військової агресії рф потребують комплексної підтримки від держави, у тому числі – правової

Серед категорій громадян, яким надає правову допомогу система БПД:

Діти, які постраждали внаслідок воєнних дій;
Постраждалі від воєнних злочинів проти статевої свободи та недоторканості, катувань;
Внутрішньо переміщені особи;
Люди що проживають на тимчасово окупованих територіях;
Люди без документів, що посвідчують громадянство України;
Ветерани війни та члени родин загиблих ветеранів.

Як звернутися по безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану:
Зателефонувати до контактного центру системи БПД 0 800 213 103

Завітати до бюро правової допомоги: актуальна інформація про їх роботу

Скористатися онлайн-сервісами

За останні два тижні представники Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги провели серію зустрічей із міжнародними партнерами, на яких розповіли про ефективність роботи в умовах повномасштабної війни і окреслили шляхи подальшої співпраці у сфері ефективного захисту прав людини.

Так, відбулася зустріч із Головою Офісу Ради Європи в Україні, Представником Генерального секретаря РЄ з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стеном Ньорловим та спеціалістом Проєкту РЄ «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ» Сергієм Марущенком. Обговорили питання надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам.

«З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України динаміка та характер внутрішнього переміщення в державі змінилися. Незалежно від цього усі внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. При цьому збройна агресія рф та тимчасова окупація частини території України вплинула на роботу системи БПД. Так, на сьогодні з 520 бюро правової допомоги 337 бюро працює у звичайному режимі, 25 бюро – у змішаному, а 157 тимчасово не працюють. Тому ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку у виконанні складних завдань пошуку довгострокових рішень для ВПО та осіб, що постраждали від війни», – зазначила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Представники Офісу Ради Європи в Україні повідомили, що в межах Плану Дій РЄ для України 2018-2022 в нашій державі буде реалізовано проєкт «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень – друга фаза». Проєкт сфокусується на ВПО, які ще не інтегровані успішно у приймаючих громадах, а також на особах, які перетинають лінію розмежування для отримання доступу до послуг і правової допомоги.

Проєкт складатиметься з трьох компонентів:

Вдосконалення нормативно-правової бази з питань захисту та відновлення прав ВПО та інших осіб, що постраждали від війни.
Посилення потенціалу органів місцевої влади реагувати на потреби ВПО та осіб, що постраждали від війни.
Сприяння інтеграції ВПО через впровадження цифрових рішень.

«Ми надаємо безоплатну вторинну правову допомогу внутрішньо переміщеним особам з січня 2017 року. Після широкомасштабного вторгнення рф кількість звернень ВПО збільшилася в рази. Переконаний, що у співпраці з міжнародними партнерами, іншими провайдерами надання правничої допомоги ми зможемо значно посилити роботу щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та інших категорій громадян, які постраждали від військової агресії рф», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

187